Weidemaand
Dingen deze maand te doen, zijn……..
Deze maand is ideaal om vaste planten aan te schaffen en te verplanten. De voorjaarsheesters die uitgebloeid zijn moeten gesnoeid worden. We moeten nu de voorjaars bollen zoals dahlia\’s gladiolen en dergelijke planten. De heilige Mamertius, Pancratius, Servatius en Bonifatius hebben op respectievelijk 11, 12, 13 en14 mei hun naamdagen. Volgens de overleveringen vallen er gemiddeld vier nachtenvorsten op deze dagen. Ik persoonlijk geloof hier niets van. Wel weet ik dat het een feit is dat rond deze tijd wel degelijk nog een paar erg koude nachten voorkomen. Alleen zelden precies op deze dagen. Bijna alle tuinlieden houden er rekening mee dat je voor 15 mei geen zomergoed buiten moet zetten. Let er echter wel dat ze ook wel eens te vroeg of (erger) te laat komen. Het is het waar dat er rond deze tijd echt wel degelijk enige nachtvorsten vallen. In 1997 vielen dus de ijsheiligen op 22, 23 en 24 mei. Dus na 15 mei kunnen de niet wintervaste planten weer naar buiten. Van Afrikaan tot Zinnia, er is voor elke tuin wel een sortiment te bedenken van zomerbloeiende planten. In de winter is het niets, doch in het groeiseizoen zorgen deze voor overweldigend veel bloemenpracht. DOEN DUS.
Algemene tips
Onkruiden vergen nu onze volle aandacht. Als we te laat zijn met bestrijden gaan de ter plaatse niet gewenste planten bloeien en zaad produceren. Juist dit niet meer zichtbare zaad, zorgt ervoor dat we het volgende jaar wederom een explosie van onkruiden hebben. We moeten dit dus voorkomen. Door dus te zorgen dat de onkruiden niet meer kunnen bloeien, voorkomen we veel problemen later. Schoffelen op de plaatsen waar dit kan is prima. Chemische bestrijding is mijns inziens alleen te verdedigen op grotere stukken bestrating, waar mechanische bestrijding echt niet kan. Schoffelen en wieden is absoluut eerste keus.
Zorg bij aanplant van eenjarige in potten en bloembakken voor een goede drainage. Boor enkele gaten in de bakken en leg potscherven onderin.
Gebruik bij aanplant in potten en bakken altijd goede, verse potgrond en voeg hier eventueel wat langzaam werkende meststof aan toe.
U kunt nu vijverplanten aanplanten, het water is weer voldoende op temperatuur.
Zorg voor voldoende zuurstofplanten in de vijver. Zij geven zuurstof af en houden de vijver helder.
Plant waterlelies in een speciaal vijvermandje met een mengsel van klei en zand. Dek dit af met een laagje grind om te voorkomen dat de grond omhoog komt.
Vorstgevoelige bollen, knollen en wortelstokken, zoals dahlia\’s, begonia\’s en Canna\’s, kunt u vanaf deze week weer buiten uitplanten. De kuipplanten kunnen weer naar buiten. Laat ze langzaam wennen aan de koudere buitentemperatuur (indien dat het geval is uiteraard).
Zorg ervoor dat kuip- en potplanten niet op de tocht staan, want hierdoor zijn ze gevoeliger voor bladluis.
Verwijder regelmatig kroos uit de vijver. Bij warm weer ontwikkelt dit zich zeer snel en kan dan een plaag worden.
Beplant eens een hanging basket met een combinatie van eenjarige.
Eierschalen bevatten veel kalk. Dit is goed voor de composthoop of voor kalkminnende planten, zoals druif en lavendel.
Meerjarige stokrozen kunnen in de periode mei-juni buiten gezaaid worden. Wanneer de zaailingen twee bladeren hebben worden ze op 15 cm. afstand geplant. Daarna de lange wortels wat inkorten. In het volgende voorjaar of najaar uitplanten naar de border op minimaal 80 cm. afstand.
Muurbloemen worden als tweejarigen geteeld, zaaien in openlucht tussen eind mei en augustus. Let echter wel op: er is sprake van een korte kiemduur, namelijk zeven dagen. Het is een donkerkiemer, dus de zaden lichtjes afdekken. Overwinteren is niet makkelijk, probeer de planten te beschermen of in een koude bak onder te brengen. In het volgend voorjaar in de tuin uitplanten (april – mei).
Maak uw vogel drinkbakje regelmatig schoon. Vogels weten uw tuin dan te vinden, waardoor u dagelijks bezoek van ze krijgt.
Let hier eens op deze maand,
Planten die deze maand een hoge decoratieve waarde hebben zijn O.A.
Azalea\’s, Tulpen, Keizerskronen ( En al die andere later bloeiende bolgewassen.), Clematis ( neem eens een soort tangutica met zijn prachtige zaadpluizen, daar heb je 2 maal plezier van.)