maart

Lentemaand

Dingen deze maand te doen, zijn……..

Deze maand kunnen we heel goed gebruiken om compost of stalmest in de grond te werken. We merken buiten goed dat het voorjaar begint te kriebelen. Wel kunnen we nog heel wat viezigheid krijgen, Ik hou wel altijd rekening met ROEL dat is een boer die hier om de hoek woonde, die ons altijd waarschuwde met ”voor het Mei is grijp je nog wel eens naar je oren hoor jochie”, maar de ergste koude is de lucht nu wel uit. Hierdoor kunnen we de planten die slechter tegen strenge vorst kunnen gaan snoeien dit zijn bijvoorbeeld de geoculeerde rozen. We snoeien deze op ongeveer 3 tot 5 ogen, of knopen terug. Ook verwijderen we alle dooie stukken tak.

Struiken die later in het jaar bloeien kunnen nu gesnoeid worden. dit zijn onder andere, de

Buddleja of vlinderstruik,- Spiraea bumalda,- Potentilla,- en de Hypericum of Hertshooi.

Gazon

Ook is het aanbod van nieuwe planten zeer uitgebreid. Hebben we een gazonnetje is het een prima tijd om het mos eruit te harken. Is het stuk hier te groot voor kunnen we het natuurlijk ook met de machine vertikuteren. Mos bestrijden is een eindeloze zaak. Het enige dat erop zit is de concurrentie positie van het gras zo goed mogelijk te laten zijn. Dan heeft mos geen kans. We bereiken dit door de grassen goed te bemesten, en niet te kort te maaien.

Algemene tips,

In het gehele voorjaar moeten we de dan bloeiende heesters een beetje in de gaten houden. Zodra ze uitgebloeid zijn moeten ze gesnoeid worden. Het is voor de bloei het volgend jaar ook meestal beter om de planten geen vruchten te laten zetten. Dit kost erg veel kracht van een plant, en krijgen we soms snel het bekende beurtjaren ofwel ‘om het jaar gaan bloeien’. We zorgen natuurlijk wel dat de vruchten die sierwaarde hebben wel blijven zitten.

De winterbescherming bij kwetsbare planten kan thans opgeruimd worden. Echt strenge vorst zal er waarschijnlijk niet meer komen.

Houd uw kuipplanten in de winterberging goed in de gaten. Nu de temperatuur toeneemt hebben ze ook meer water nodig.

Controleer de opgeslagen bollen, knollen en kuipplanten regelmatig op ziekten. Haal afgevallen blad weg, dit kan een bron van schimmels zijn.

Maart is de aangewezen tijd om rozen en andere bladverliezende heesters met kale wortels te planten. Zorg voor een ruim plantgat en goede aarde.

Na half maart kunnen de rozen weer gesnoeid worden. Snoei tot op drie (tot vier) ogen terug en zorg dat het bovenste oog naar buiten gericht is.

Na half maart, als de ergste vorstperiode voorbij is, kunnen zomer-bloeiende heesters ook wel scheut-bloeiers zoals vlinderstruik flink teruggesnoeid worden. Zorg altijd dat er nog voldoende gezonde ogen overblijven.

Oude plantenresten van vorig jaar kunnen nu afgeknipt worden. Gooi ze op de composthoop of knip ze in stukken en strooi deze terug in de border.

De kuipplanten kunnen weer verpot en indien nodig gesnoeid worden. Meng een klein beetje langzaam werkende mest door de potgrond.

Maak de ramen van platte bakken en kasjes schoon om zoveel mogelijk van het licht te profiteren.

Maart roert zijn staart

Maart is doorgaans een onrustige tijd voor de tuinier. Het kriebelt al weer flink, want als het niet vriest kunnen we al het nodige aanvangen in deze maand. U kunt het beste uiterlijk begin april alle planten die verplaatst moeten worden op hun nieuwe plek hebben staan. Met bamboe kunt u echter beter nog even wachten. Ook kunt u nu alvast gaan denken aan welke planten of zaden u wilt gaan aanschaffen.

Snoeien

Snoeien is van belang voor de struikrozen, invriezen is nu geen probleem meer. Struikrozen snoeien we liever in maart omdat ze in de winter vaak nog wat bessen dragen en dan voeding geven voor de vogels. Ook staat het mooi als er een sneeuwdek op ligt of een berijpte struik. U moet de oude dikke takken het eerst kort bij de grond snoeien. Daarna kunt de vorm verfraaien door kruisende takken en takken die niet fraai zijn te snoeien. Snoei wel zodanig dat één oog naar buiten kan groeien. U kunt de meeste takken terugsnoeien tot ongeveer drie ogen boven de grond. Leiplanten snoeien en de resterende takken goed vastzetten. Houd wel ruimte zodat de bindmaterialen niet in de stengels groeien. Winterheide kan worden gesnoeid zodat ze weer mooi gedrongen blijft. Buddleia, Cornus, Cotoneaster en Hydrangea kunt u not tot eind maart kort snoeien.
Snoei ook kamerplanten zoals Chinese roos en Abutilon wat terug. Hierdoor groeien en bloeien ze beter.

Vaste planten

Winterbescherming kunt u weghalen, maar houdt het wel bij de hand, want het kan nog steeds nodig zijn. U kunt alle vaste planten nu op vijf centimeter boven de grond afknippen en dus de oude stengels en resten van vorig jaar verwijderen. Pas wel op dat u de jonge uitlopers of knoppen niet beschadigt.

Als het niet vriest, kunnen fruitbomen en bessen, frambozen en bramen worden gesnoeid.

Knip Fuchsia’s en Pelargoniums (geraniums) terug voordat ze uit gaan lopen. Hierdoor ontstaan mooie volle planten.

Brugmansia en Dracaena kunt u vermeerderen door stekken. Halveer het blad, plaats de stek in een potje met iets vochtige grond en zet deze met een doorzichtige plastic zak erover op een warme plek.

Controleer of de messen van uw grasmaaier nog scherp genoeg zijn en laat ze zonodig slijpen.

Verbeter de structuur van uw grond door er zelfgemaakte compost door te werken.

Geef extra kleur aan de tuin door viooltjes, dubbele madeliefjes en vergeet-mij-nietjes door te werken.

Controleer de vorstgevoelige bollen, knollen en kuipplanten in de winterberging regelmatig op ziekten.

Vermeerder Begonia, Dieffenbachia, Gardenia, Hibiscus en Philodendron door scheut- of kopstek.

Geef rozen na de snoei een voorjaarsbemesting met gedroogde koemest of speciale rozenmest.

Warmte minnende eenjarigen zoals Lavatera en Lathyrus kunt u voor-zaaien in een kweekbakje bij 20-25 C.

Vermeerder gatenplant en Ficus door marcoteren; maak een insnijding in de hoofd- of zijscheut, breng hier vochtig sphagnum op aan en dek dit af met plastic. Snij de stengel door zodra er wortels verschijnen en pot deze op.

De vijver

U mag in maart nog geen werkzaamheden aan de vijver uitvoeren. Controleer alleen of er geen schade door vorst ontstaan is opgetreden en houdt altijd de luchtvoorziening in de gaten. Als u een nieuwe vijver wilt gaan aanleggen, dan kan dat prima in maart gebeuren of zeker toch de voorbereidingen daartoe.

Lentebloeiers

Nu het schuwe winterzonnetje nog immer zijn onderkoelde en vaalgele gelaat toont, is het wellicht aardig hieronder mijn top 10 van de lentebloeiers te vermelden

01. Beverboom (Magnolia soulangeana)
02. Chinees klokje (Forsythia intermedia)
03. Gele kornoelje (Cornus mas)
04. Japanse kwee (Chaenomeles japonica)
05. Jasmijn (Jasminum nudiflorum)
06. Mahoniestruik (Mahonia aquifolia)
07. Peperboompje (Dapne mezereum)
08. Ranonkelstruik (Kerria japonica)
09. Schijnhazelaar (Corylopsis pauciflora)
10. Toverhazelaar (Hamamelis mollis)

Let hier eens op deze maand,

Planten die deze maand een hoge decoratieve waarde hebben zijn O.A.

Diverse Fritillaria’s (bollen), Salix (wilg), Primula (sleutelbloem), Botanische Tulpen