juli

Hooimaand

Dingen deze maand te doen, zijn……..

Deze maand planten we eigenlijk niet al te veel meer. De natuur is te droog, en te warm. Hierdoor drogen planten die we nu verplanten uit. Eventueel kunt u zogenaamde containerplanten (dat wil zeggen planten die in een grote pot of zak gekweekt) zijn nog wel aan schaffen. Deze hebben wortels die bij het overplanten minder schade oplopen. Veel, zelfs overdadig water geven helpt natuurlijk altijd. In de volle grond zal een plant zelden te veel water krijgen. We moeten nu echt veel energie steken in de onkruidbestrijding. De hoofdzaak is, en blijft, de onkruiden vooral niet in bloei te laten komen. Uitgebloeide heesters en zomergoed moeten van hun zaaddozen worden ontdaan. Zo bloeien ze langer en beter.

Gazon onderhoud,

Een gazon vergt behoorlijk veel onderhoud. Regelmatig maaien is een \”must\”. Doen we dit niet wordt ons grasveldje geel. Dit kost ons weer enkele weken om het weer groen te krijgen. Het kan helaas ook mestgebrek zijn wat ons gazonnetje een rare bek laat trekken. We lossen dit op door regelmatig te mesten. Twee maal per jaar met een lang werkende natuurlijke mest zoals stalmest of culterra, of eens in de zes weken, als we onze toevlucht nemen tot kunstmest zoals 12-10-18 of nog beter kalkammonsalpeter. Deze laatste is echter wel zo scherp dat we zeer voorzichtig moeten zijn met de dosering daar anders alles verbrandt. Heeeel dun strooien dus. Onkruid bestrijden in het gras is zelden nodig. De meeste plantjes die tussen het gras opkomen kunnen niet tegen regelmatig maaien. Als het dan echt moet is deze maand wel een goede om het uit te voeren. We laten het gras na een maaibeurt 3 dagen herstellen en dan gebruiken we het middel.(Bij een goede tuinartikelen zaak zijn er verschillende te koop.) Vervolgens slaan we een week over met maaien. Het onkruid zal zich nu dood groeien. In feite zijn bestrijdingsmiddelen tegen onkruiden in gazons niets anders dan groeistoffen. als we weer maaien, dan maaien we alle onkruiden weg. Maar ik blijf erbij dat met de hand verwijderen meestal de beste optie is.

Algemene tips,

Coniferen hebben nog wel eens de gewoonte om te snel te groeien. Deze maand is een goede om ze in toom te houden. Laat ze niet zo hoog worden als u uiterlijk zou willen dat ze worden. Knip ze eerder terug. Altijd gaan ze langzaam maar zeker elk jaar weer een beetje verder. Als we ze goed willen houden moeten we ze goed de baas blijven. Als we ze later in het jaar knippen lopen we de kans dat ze in de winter te zwak zijn, en kunnen ze schade oplopen. Ook andere houtige gewassen zijn deze maand goed te knippen.

Maai het gras in de zomer op een lengte van 3-5 cm. om verbranding door felle zon te voorkomen. Ook mos krijgt zo minder kans.

Spuit rozen bij een aantasting van roest, meeldauw of ster roetdauw tijdig met een aftreksel van heermoes of brandnetels.

Door regelmatig de uitgebloeide bloemen uit de een jarigen te knippen ontstaat een rijkere bloei.

Geef rozen deze maand een extra bemesting met gedroogde koemest of speciale rozenmest.

Sproei bij voorkeur \’s avonds. Er is dan het minste verdamping en de planten zullen niet verbranden.

Wees zuinig met kostbaar leidingwater. Sproei de tuin alleen als het echt nodig is.

Geef tuinplanten liever af en toe een flinke watergift dan elke dag een beetje.

Geef bloembakken en kuipplanten regelmatig voeding. Heel handig zijn langzaam werkende bemestingstabletten die enkele maanden werkzaam zijn.

Zorg dat de composthoop niet uitdroogt. Begiet hem zonodig en dek hem eventueel af met doeken of een deksel.

Geef in stukken geknipte bananenschillen aan uw rozen. Deze vormen een uitstekende meststof.

Geef hanging baskets bij droog weer minimaal twee keer per dag water.

Grasmaaisel kan op de composthoop maar ook in de plantenborder uitgestrooid worden. Het houdt de grond vochtig en houdt onkruidgroei tegen.

Water geven

In het algemeen geldt: te weinig water is beter dan te veel. Eén keer per week water geven is meestal voldoende. Geef pas water wanneer de kluit vrij droog is, dan kan er voldoende lucht in de potkluit komen. Dit is belangrijk om verzuring tegen te gaan. Het beste tijdstip om water te geven is \’s ochtends omdat planten overdag water opnemen en \’s nachts rusten. Kamertemperatuur is de beste temperatuur voor gietwater. Van te koud water krijgen wortels een schok waardoor ze slechter voedsel opnemen en de plant dus minder goed groeit.
Veel planten hebben tijdens de rustperiode in de winter minder water nodig. \’s Zomers, wanneer ze groeien en door warmte veel vocht verdampen, hebben ze extra water nodig.
Dorstige planten zijn: bloeiende planten, planten met vrij zacht, dun of teer blad en planten die op een lichte plek of in de zon staan. Die gebruiken meer water omdat hun verdamping groter is.

Sproeien

Veel huizen worden verwarmd door centrale verwarming waardoor de luchtvochtigheid te laag is en er een droge lucht heerst. De meeste kamerplanten verlangen een hogere luchtvochtigheid en vinden het daarom heerlijk besproeid te worden. Gebruik hiervoor een plantenspuit. Sproei niet als de zon op de planten schijnt. Waterdruppels werken als lenzen. De zonnestralen worden gebundeld en de bladeren van uw plant kunnen verbranden.

Dompelen

Dompel af en toe de kluit van de plant onder in bak met lauw water. Zo kan de kluit zich vol zuigen en worden afvalstoffen verwijderd. Los ook wat kamerplantenvoedsel op in het dompelwater. Laat de plant na een dompelbeurt goed uitlekken voor u hem terug plaatst in de sierpot. Tijdens het opdrogen dringt verse lucht de wortelkluit binnen wat een extra stimulans geeft voor de wortelvorming. Dompel planten in de zomer om de drie à vier weken.

Let hier eens op deze maand,

Planten die deze maand een hoge decoratieve waarde hebben zijn o.a. – Yucca, Druiven, Kamperfoelie, Vingerhoedskruid, Naald van Cleopatra.