februari

Sprokkelmaand

Dingen deze maand te doen, zijn……..

Deze maand is meestal geen erg drukke tuinmaand. Als het open weer is kunnen we de meeste houtige gewassen snoeien. Let wel, natuurlijk niet de heesters die vroeg in het voorjaar bloeien, dan knippen we de bloemknoppen er uit. De vroegbloeiende struiken snoeien we pas, meteen na de bloei. Alle bomen kunnen we nu goed aanpakken, slechts de esdoorns, berken, haagbeuken, en notenbomen hebben we natuurlijk al in december gesnoeid.

Ook kunnen we, als de grond ontdooit is, onze planten een andere plaats geven. Vergeet nooit om wanneer we een nieuw plantgat gemaakt hebben er meteen wat compost of gedroogde stalmest in te strooien.

Algemene tips,

Als u er plezier in heeft is het nu een perfecte tijd om vast binnenshuis wat zomerbloeiende planten te zaaien. Als we iets nieuws in de tuin willen is het nu een prima moment om nieuwe vaste planten, en ook bomen en heesters te kopen. Let er bij het planten van vooral bomen en heesters goed op dat het plantgat groot genoeg is. Dan hebben de wortels ruimte genoeg, en kronkelen ze niet om elkaar heen.

Pas op met snoeien van Berken, Esdoorns en Haagbeuk, en Juglans ( Notenboom ). Als u die in deze periode snoeit gaan ze bloeden, waardoor ze in gezondheid achteruit gaan.

Oleanders en laurierboompjes kunnen zolang het niet hard vriest het beste buiten overwinteren.

Planten met kale wortels kunt u deze en volgende maand nog poten.

Als u uw tuinpad moet verleggen of ophogen kunt u dat goed nu doen, omdat er dan weinig planten worden beschadigd.

Controleer uw kuipplanten op ongedierte.

Zaai vanaf nu eenjarigen met fijne zaden, zoals begonia, heliotroop en dergelijke. Met het zaaien van eenjarigen met grovere zaden wacht u nog.

Zorg dat uw kuipplanten voldoende licht krijgen in de winterstalling.

Binnenshuis kunt u reeds dahlia-knollen oppotten, zodat ze al aan de groei gaan voordat ze na half mei buiten uitgeplant worden.

Verwijder eventuele winterbedekking van vorstgevoelige planten. Houd ze wel nog een tijdje achter de hand en dek bij nachtvorst de planten opnieuw af.

Bij zacht weer kunt u beginnen met het opruimen van de border. Versnipper de oude stengels (dit gaat nu veel gemakkelijker dan in het najaar) en laat ze tussen de vaste planten liggen als mulch. Let op de jonge scheuten.

Vele vaste planten kunnen nu worden gezaaid in de koude kas.

Let hier eens op deze maand,

Planten die mijns inziens (subjectief dus ) erg mooi zijn, ongeveer in deze maand bloeien, en meer steun verdienen zijn o.a. – Schijnhazelaar (Caryopteris), – Camellia, – Viburnum tinus, – Botanische crocussen,