januari

Louwmaand

Dingen deze maand te doen, zijn……..

Als het gevroren heeft, mag u niet op het gras lopen, de voetstappen blijven dan nog heel lang zichtbaar. Indien er sneeuw valt is het beter deze van de coniferen af te halen. Met een bezem,- of harksteel is dit een fluitje van een cent. Als er te lang een groot gewicht op de takken blijft liggen lopen we grote kans dat de takken doorbuigen en niet meer goed terug komen . Dit verpest de vorm, en er kunnen gemakkelijk takken uitbreken.

Algemene tips,

Als we vorige maand alle blad verwijderd hebben, dan kunnen we deze maand op zure gronden wat kalk te geven. Andere meststoffen helpen deze maand weinig omdat de planten niet of nauwelijks groeien en dus nauwelijks voeding nodig hebben. Aangezien kalk in de grond de eigenschap heeft om andere voedingsmiddelen aan zich te binden is het goed om deze maand bij open weer, kalk te geven. Dat is namelijk wel goed voor de structuur van de grond.

Heel veel houtachtige gewassen kunnen deze maand gesnoeid worden. Kijk alleen uit voor bomen en struiken die vroeg in het voorjaar bloeien zoals de sierkers en rododendrons, aangezien u hier snel de bloemen uit knipt. Ook opletten moet u met bijvoorbeeld de Prunus laurocerasus die erg vorstgevoelig wordt na een flinke snoeibeurt. Ook de zogenoemde ABC bomen blijft u beter van af. Dat zijn de Acer (esdoorn) Betula (berk) en de Carpinus (Haagbeuk). hieronder vallen ook de Juglans (Walnoot) en de Vitis (druif). Deze planten gaan bloeden als ze te laat gesnoeid worden. Dat kan hun dood worden.

Als de tuin schoon en opgeruimd is kunnen we misschien alvast denken aan dingen die we zouden willen veranderen. Ook al kunnen we onze plannen niet direct uitvoeren, we kunnen nu wel vast ons plan opstellen. Dit voorkomt dat we in het latere voorjaar te snel beslissingen forceren, we hebben nu tijd genoeg.

Kijk regelmatig of de opgeslagen kuipplanten, met name de bladhoudende soorten, niet uitdrogen. Geef met mate water.

Benut de winter, als het zacht weer is, om eventuele veranderingen in uw bestrating uit te voeren.

Laat boompalen nooit langer dan twee jaar bij een pas aangeplante boom staan. De boom heeft dan voldoende wortels ontwikkeld om stevig te blijven staan.

Blader zaadcatalogi door en bestel de zaden voor het komende seizoen.

Controleer de vorstgevoelige bollen, knollen en kuipplanten in de winterberging regelmatig op ziekten. Juist als hety niet zo koud is, is het vaak vochtig. Dan liggen er wel de schimmels op de loer. Zorg voor goede doorluchting, en haal aangetast blad en bollen weg.

Als het niet vriest, kunt u nog prima bladverliezende bomen en heesters planten.

Heeft u plekken in de tuin die in de afgelopen natte herfst blank stonden? Zorg vóór het voorjaar voor een betere afwatering door drainage aan te leggen of hier en daar puingaten te maken.

Controleer de kiemkracht van overgebleven zaad door wat zaad op een vochtige tissue in de vensterbank te leggen en zet er een glas over. Als de helft ontkiemt, is het zaad nog bruikbaar.

Teel eens spruitgroente in de vensterbank. Leg gerst, sojabonen, boekweit, linzen of zonnebloempitten op een dikke laag tissue. Hou dit constant vochtig en na een week kan u de jonge kiemplantjes eten.

Hyacinten, krokusjes, narcissen en tulpen kan u in bloei trekken door ze op te potten en koel weg te zetten. Zet ze pas warmer als de bloemknoppen zichtbaar zijn.

Besproei kamerplanten ook in de winter regelmatig met de plantenspuit. Planten met grote bladeren kan u met een vochtige doek afnemen.

Januari is de tijd van het jaar om veranderingen in de tuin aan te brengen. U kan dit natuurlijk zelf doen of anders een afspraak maken met een hovenier. Een goede ruimte vuller en bovendien ook erg praktisch zijn de zogenaamde tuinhuisjes of blokhutten. De vogels zullen u dankbaar zijn wanneer u de nestkastjes schoon maakt en weer ophangt. Vergeet niet om het tuingereedschap te controleren en eventueel te slijpen, te vervangen of misschien wel nieuw aan te schaffen.

Januari is en blijft een wintermaand. Laat het buiten tuinieren voor wat het is. Laat de grond rusten, laat ze door de vorst open vriezen. Laat de bodemfauna toe de grond te voorzien van de nodige voeding. In deze maand kan je reeds zaaien en planten. Dit echter voor de ongedurige tuinder. Plezierig is het immers niet. Het succes van deze zaai-activiteiten is dan ook te betwijfelen.

Let hier eens op deze maand,

We kunnen nu al zien dat in de winter de natuur niet stilstaat maar gewoon doorgaat. Enkele planten bloeien deze maand zelfs, en zijn een sieraad in de tuin. Nu er wat minder te zien is vallen deze des te meer op. Let eens op de Viburnum bodnantesis – Winteraconiet – Toverhazelaar – Winterjasmijn – Kerstroos

Als het vriezend weer is en alle water bevroren, denk dan even aan de vogels, die kunt u makkelijk iets bijvoeren. Ze zijn er dankbaar voor. Als je wat suiker aan het water toevoegt bevriest het niet zo snel. Let wel op de kat van de buren.

Enige planten die nu al hun schoonheid tonen.

Hammmelis mollis, niet alleen mooi, maar geurt ook heerlijk.
Jasminum nudiflorum Geen echte klimmer, maar heel goed plat aan te binden.
Mahonia media is een flinke groeier, die nu prachtig is.
Viburnem botnantense bloeit de hele winter door, geurt heerlijk en is heel sterk.
Prunus subhirtella ‘Autumnalis” is een kleine boom die nog steeds volop bloeit
Helleborus niger ofwel Kerstroos of nieskruid is wel laag maar ook een geweldige schoonheid in onze tuin.
Lonicera henrii is een wintergroene kamperfoelie. denk er eens aan om niet alleen hedera als wintergroene scheiding te gebruiken.